Javítani a hibás döntéseket

Mindössze néhány éve található meg az FIA Nemzetközi Sportkódexben a felülvizsgálat jogának intézménye. Hogy mikor kérhető, hogy a sportfelügyelők felülvizsgálják a döntésüket, illetve mi kell ahhoz, hogy ez a kérés sikeres legyen? Erről szól ez a bejegyzés.

Mivel a felülvizsgálati jog egy viszonylag új jogi intézmény, kevés csapatvezetőnek adatott meg az a lehetőség, hogy gyakorlatot szerezzen egy ilyen eljárás sikeres kezdeményezésében. Ennek ellenére érdemes kicsit boncolgatnunk a témát, hiszen a Sportkód 14. cikkelye lehetőséget ad arra, hogy a sportfelügyelők javíthassák azokat a döntéseiket, amelyeket hiányos vagy hibás tények ismeretében hoztak meg.

Mi az a felülvizsgálati jog?

A felülvizsgálati jogról szóló szabályokat az FIA Nemzetközi Sportkódex 14. cikkelye írja le. A felülvizsgálati jog intézménye minden FIA bajnokság, kupa, trófea, challenge, sorozat vagy nemzetközi sorozat részét képező versenyen létezik. Amennyiben nemzeti szabály másként nem rendelkezik, ez a szabály nemzeti vagy alacsonyabb szintű versenyen nem alkalmazható.

Célja, hogy abban az esetben, ha a sportfelügyelők döntését követően – a megadott időkereten belül – új, szignifikáns és releváns tény merül fel, amely az eredeti döntést megváltoztathatja, akkor a sportfelügyelők felülvizsgálhassák saját döntésüket és amennyiben indokoltnak tartják, akkor megváltoztathassák azt.

Mikor és hogyan kérhető felülvizsgálat?

Egy nevező felülvizsgálati kérelemmel (angolul: petition) élhet, ha olyan

  • új,
  • lényeges és
  • érdemi

bizonyíték merül fel, amely a nevező szerint alkalmas az eredeti döntés megváltoztatására.

A felülvizsgálati kérelem az adott verseny végét követő 14 napon belül adható be. Fontos lehet azonban, hogy az FIA díjátadó ünnepség előtt négy nappal már nem adható be ilyen kérelem.

Fontos: a fenti feltételeknek együttesen kell teljesülnie. Ki kell azonban emelni, hogy a 14.1.1-es cikkely szerint akkor számít újnak a felülvizsgálat alapját képező tényező, ha az az eredeti döntés megszületésekor az érintettek számára nem volt elérhető.

Egy adott döntéssel kapcsolatban felülvizsgálati kérelemmel élhet az érintett felek bármelyike és/vagy a döntéssel közvetlenül érintett harmadik személy, vagy az FIA Sportért felelős főtitkára.  

Olyan fél, amelyik csak áttételesen érintett az eredeti döntéssel, nem élhet felülvizsgálati joggal.

Hogyan épül fel a folyamat?

A felülvizsgálati kérelmet a sportfelügyelők felé kell benyújtani. A sportfelügyelők első körben meghallgatják a kérelemmel élőt, aki ilyenkor csak a bizonyítékot tárhatja a sportfelügyelők elé, majd döntést hoznak arról, hogy az adott tényező megfelel-e a feljebb leírt kritériumoknak, illetve, hogy azt jogosult személy/szervezet nyújtotta-e be. (Ez a döntés az FIA ISC 14.3 pontja alapján nem fellebbezhető meg!)

Ezt követően – amennyiben a további vizsgálat feltételei adottak – a sportfelügyelők valamennyi érintettet meghallgatják, megvizsgálják a rendelkezésre álló bizonyítékokat, majd meghozzák döntésüket. Ez a döntés jóváhagyhatja az eredeti döntést, illetve meg is változtathatja azt. Szemben az első döntéssel, a második határozat ellen fellebbezéssel a 14.5 pont szerint fellebbezéssel lehet élni.

Mi történik a már esetlegesen kihirdetett végeredménnyel?

Amennyiben a döntés megváltoztatása hatással van a már korában aláírt és közzétett végeredményre, úgy a sportfelügyelők új, módosított végeredményt tesznek közzé. Fontos azonban tudni, hogy ilyenkor nem kell új ideiglenes eredményt közzétenni, illetve a közzétett eredmény már nem óvható meg.

Kívülálló számára ez az, ami miatt furcsának tűnhet, hogy egy elvileg végleges eredmény mégiscsak megváltozik, de hát ilyen a sportjog…

Emlékeztető: Ennek a blogbejegyzésnek nem célja, hogy felérjen egy teljeskörű jogi tanácsadással, ezért a sem a bejegyzés írója, sem az azt közzé tevő blog üzemeltetője nem vállal sem erkölcsi, sem anyagi felelősséget a bejegyzés tartalmával kapcsolatban.

Mindezeken felül a bejegyzés közzétételét követően a hivatkozott szabály vagy szabályok megváltozhatott / megváltozhattak, ezért minden esetben tájékozódj a hatályos szabályokról!

Szólj hozzá!