Újratervezés: A téma marad, mostantól viszont tudományos alapokon

Sok-sok médium és talán még több blog foglalkozik az autósporttal. Ennek a blognak az indításánál azt a célt tűztem ki, hogy az itt megjelenő bejegyzések a megszokott hangnemtől eltérők legyenek, más megközelítésben szóljanak az autósportról. Ezért is születtek itt például szabályértelmező bejegyzések. Aztán valahogy a lendület elfogyott, a blog kifulladt és elhalt. Most viszont valami új, valami más következik…

Egy ideje már játszottam a gondolattal, hogy jó lenne belekezdeni egy PhD kutatásba. Amikor a kutatási témakiírásokat böngészgettem a doktori.hu-n viszont valahogy sosem találtam olyat, ami azonnal megragadott volna. Nos, idén tavasszal megtörtént az áttörés.

Több általam nagyra tartott ember rávezetésével és bátorításával találtam egy olyan témát, amely közel áll hozzám, és amelyről ugyan már sokat tudok, de még mindig úgy érzem, van még mit megtanulnom belőle. Ez az autósport.

Mindig is én voltam az egyik leghangosabb, aki folyamatosan számonkérte az aktuális MNASZ vezetésen a tisztségviselők utánpótlás képzését, és amikor lehetőségem volt arra, akkor tettem is azért.

Nos, a konkrét téma kiválasztásánál is ez a jövőbe tekintő szemlélet köszönt vissza. Kutatásom során az autósport Z és Alfa generációval szembeni kihívásait fogom vizsgálni, azaz azt, hogy hogyan állnak az autósporthoz az 1995-ben vagy azt követően születettek. Meg kell majd vizsgálnom, hogy mennyire vonzó számukra az autósport – akár nézőként, akár sportolóként – illetve mit tehet az autósport annak érdekében, hogy ne veszítse el ezeket a generációkat.

Egy ilyen kutatás évekig tart és a folyamat része, hogy több tudományos felületen is publikáljon közben a kutató. Ezek a publikációk tudományos folyóiratokban megjelenő cikkeket és tudományos konferenciákon előadóként részvételt jelentenek. Az ehhez kapcsolódó munkában Dr. András Krisztina lesz segítségemre, aki témavezetőként fog bevezetni engem ebbe a számomra is új világba.

Ez a blog nem lesz része a tudományos publikációs munkának, viszont terveim szerint időről időre születnek majd olyan bejegyzések, amelyek a megszokottól eltérő módon – immár tudományos alapokon – mutatják be a kutatás során érdekesnek talált adatokat, tényeket és összefüggéseket, azaz kedvenc sportomat. Mindezt itt érthetően. A tudományos nyelvezetet meghagyom az arra hivatott felületeknek.

Ezúttal már nem leszek olyan felelőtlen, hogy ígéretet tegyek arra, hogy itt ilyen vagy olyan időközönként olvashatsz bejegyzést, azt viszont megígérhetem, hogy ha feliratkozol a hírlevélre, akkor mindig értesítelek, amikor új anyag került ki ide. Ha pedig szívesen hozzászólnál vagy kérdeznél, akkor azt megteheted az Autósport Szakszótár Facebook oldalán születő posztok alatt.

Nos, ha stílszerű szeretnék lenni, akkor azt mondhatnám, hogy itt állok a rajtrácson, valamennyi piros lámpa felgyulladt már és már csak pillanatok választanak el a rajttól. Ahogy írtam, ez nem egy sprint futam lesz, sokkal inkább egy endurance, de már várom minden pillanatát!

Szólj hozzá!